De Nederlandse Stichting Hulp aan Curaçao

Maakt doneren vanuit Nederland aan projecten op Curaçao makkelijk en veilig.

Stichting Hulp aan Curaçao is door de Nederlandse Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Meer informatie over de fiscale voordelen voor jou als donateur, kun je lezen op de website van de Belastingdienst.

Vrijwilligers

Onze stichting draait voor 100% op vrijwilligers die

  • een persoonlijke band met Curaçao hebben;
  • zich graag inzetten voor medemensen die het op dit moment zwaar hebben;
  • beseffen dat we als samenleving zelf verantwoordelijk voor leefbaarheid en solidariteit zijn.

Onze relatie met de gelijknamige stichting op Curaçao

Er zijn twee verschillende stichtingen met de naam Stichting Hulp aan Curaçao. De eerste is gevestigd op Curaçao en is door Egbert Vos in 2005 opgericht. De tweede is in Nederland gevestigd en opgericht in 2021. Dit is de website van de Nederlandse Stichting Hulp aan Curaçao. Deze stichting is in Nederland ingeschreven bij de KVK onder nummer 80924646 en is een fondsenwervende stichting.
Op Curacao wordt de Nederlandse stichting vertegenwoordigd door Egbert Vos als algemeen coördinator.

Bestuursleden en inititiefnemer Nederlandse Stichting Hulp aan Curaçao

Hellen Noort-Concession

Voorzitter
Stichting Hulp aan Curaçao

Hellen Noort-Concession

Beroep
Vertaler, trainer en docent Papiaments.

Connectie met Curaçao
Opgegroeid op Curaçao (vader was Curaçaoënaar), meteen na mijn studie in Nederland en de VS teruggekeerd naar Curaçao en tot 2018 daar gewoond, verder gestudeerd en gewerkt.

Connectie met Nederland
In Rotterdam gestudeerd in de jaren 90. Sinds 2018 woonachtig in Den Haag.

Interessegebieden
Fietsen, genieten van de natuur, film en een goed boek.

Waarom bestuurlid van Stichting Hulp aan Curaçao?
Omdat er voor je naaste zijn vanzelfsprekend is.
Omdat helaas niet iedereen op het eiland gelijke kansen heeft of de kansen heeft weten te benutten en er daarom mensen zijn die in armoede leven en te weinig steun krijgen.
Omdat er niks aan de strijkstok mag blijven hangen van wat mensen en organisaties welwillend geven om te helpen.
Omdat Curaçao nog steeds mijn thuis is en altijd zal blijven.

Anne Rienks

Secretaris
Stichting Hulp aan Curaçao

Anne Rienks

Beroep
Predikant sinds 2009, na jarenlang ook in het onderwijs te hebben gewerkt.

Connectie met Curaçao
In 2011 was ik voor het eerst op Curaçao, vanwege familie die daar toen woonde. Sinds 2014 ben ik verbonden aan de Gereformeerde Kerk Curaçao als hun vaste gastpredikant. Elk halfjaar mag ik die gemeente een paar weken live dienen, naast de werkzaamheden vanuit Nederland.

Connectie met Nederland
Ik ben geboren in het westen: Rotterdam, opgegroeid in het noorden; in de buurt van Groningen, gestudeerd en gewerkt in het zuiden: omgeving Tilburg, als predikant gestart in het Oosten: Enschede en nu werkzaam in het midden van het land: Nijkerk.

Interessegebieden
Mensen begeleiden en toerusten. Hobby’s: reizen; zeilen, skiën, wandelen, lezen en een goede film kijken.

Waarom bestuurslid van Stichting Hulp aan Curaçao?
Door de jaren heen heb ik aardig wat mensen leren kennen op Curaçao; mensen met mooie idealen om kwetsbaren in die samenleving te ondersteunen. Ik omarm het principe dat je mensen in de kracht moet proberen te krijgen door ze ‘geen vis, maar een hengel te geven’ (al kan een vis geven soms echt nodig zijn!). Dat zorgt voor menselijke waardigheid en verantwoordelijkheid met als resultaat een structurele vooruitgang. Jezus geeft een voorbeeld, die mij inspireert om dat na te volgen en om zo iets van Gods nieuwe wereld te laten zien. Ik zie de stichting als een mooi middel daartoe.

Penningmeester
Stichting Hulp aan Curaçao

Ray Hunte

Beroep
Ondernemer

Connectie met Curaçao
In fases – ruim 25 jaar – op Curaçao gewoond, op school gezeten en gewerkt.

Connectie met Nederland
Op dit moment woon ik in Breda waar ik samen met twee partners een financiële onderneming heb.

Interessegebieden
Sport en met name voetbal, gediplomeerd jeugdtrainer.

Waarom bestuurslid van Stichting Hulp aan Curaçao?
Ik ben begaan met de name de jeugd op Curaçao. In het verleden heb ik de jeugdvoetbalclub Orguyo FC opgericht en getraind in een sociale achterstandswijk op Curaçao. Sport biedt iedereen, en zeker kinderen, ontspanning, geluk en respect. Door middel van de Stichting Hulp aan Curaçao wil ik graag de jeugd ondersteunen.

Orvin Sillé

Algemeen bestuurslid
Stichting Hulp aan Curaçao

Orvin Ruperd Filémon Sillé

Beroep
Fysiotherapeut

Connectie met Curaçao
Ik ben geboren op Curaçao en heb er tot halverwege mijn tienerjaren gewoond.

Connectie met Nederland
Al vanaf jonge leeftijd bracht ik zomervakanties door in Nederland. Een broer en zus woonden in Groningen. Van huis uit zijn wij Gereformeerd waardoor ik als peuter veel bij Nederlanders op Curaçao over de vloer kwam. Zodoende leerde ik al heel vroeg veel over Nederland.

Interessegebieden
Mijn interessegebieden zijn tennis, lezen, klassiek muziek, koken en fysiotherapie.

Waarom bestuurslid van Stichting Hulp aan Curaçao?
Ook al woon ik het overgrote deel van mijn leven in Nederland en heb hier mijn thuis gevonden, is en blijft Curaçao mijn moederland. En het doet mij zeer te moeten toezien hoe het eiland zo ver gezakt is, dat er zelfs een grote groep mensen honger moet leiden door de gevolgen van de COVID pandemie. Ook al zou mijn hulp een druppel op de hete Curaçaose plaat zijn, toch hoop ik binnen de stichting mijn steentje bij te dragen aan het enigszins verlichten van de huidige schrijnende situatie op het eiland.

Erik Rasker

Algemeen bestuurslid
Stichting Hulp aan Curaçao

Erik Rasker

Beroep
Na 18 jaar bij de Rabobank gewerkt te hebben in het zakelijke advies ben ik sinds 2019 werkzaam als senior medewerker financiële administratie bij De Noorderbasis. Dit is een vereniging van 33 basisscholen in Noord-Nederland. Het op orde houden van de administratie en de verslaglegging daarvan vind ik leuk om te doen.

Connectie met Curaçao
Er wonen vrienden van mij op Curaçao die me hebben gevraagd om vanuit Nederland mee te helpen. Verder vind ik het zelf belangrijk om vrijwilligerswerk te doen en dit past daar uitstekend bij!

Connectie met Nederland
Ik ben geboren en getogen in Groningen.

Interessegebieden
In mijn vrije tijd ben ik graag actief met o.a. racefietsen, fitness en lange wandelingen maken. Lezen, vissen met mijn zoons en klussen in en rond het huis hoort er ook bij. Verder ben ik lid van de jeugdcommissie van de voetbalclub VV Noordwolde.

Waarom bestuurslid van Stichting Hulp aan Curaçao?
Dergelijke initiatieven zijn echt noodzakelijk om hulp aan de bevolking te bieden. Plaatselijke bewoners weten het beste waar de hulp het hardst nodig is en daardoor is het fijn om te weten dat je ondersteuning goed terecht komt!

Initiatiefnemer en algemeen coördinator
op Curaçao

Egbert Vos

Beroep
Financial Controller

Connectie met Curaçao
Sinds 1996 woonachtig op Curaçao en 20 jaar getrouwd met een Curaçaose vrouw. Curaçao is mijn tweede thuis geworden.

Connectie met Nederland
Geboren in Assen, op mijn vierde verhuisd naar Groningen en daar opgegroeid en gestudeerd.

Interessegebieden
Hiken en mountainbiken in de (ruige) natuur, zwemmen en koken.

Waarom ondersteuning Stichting Hulp aan Curaçao?
Vrijwilligerswerk, het omzien naar je naaste en het delen van je talenten en gaven is voor mij een vanzelfsprekendheid. Ik heb in de afgelopen 25 jaar op Curaçao diverse rollen als vrijwilliger gehad bij verschillende organisaties. Tijdens één van mijn voorzitterschappen heb ik onder andere reeds in 2006 het initiatief genomen tot oprichting van het project Voedselbank Curaçao. Dit belangrijke werk is vooral tijdens de Covid-19 crisis zeer noodzakelijk gebleken. In deze periode ben ik verschillende keren door mensen in Nederland benaderd die hulp wilden geven, maar die niet goed wisten hoe ze die hulp op Curaçao moesten krijgen. Om de betrokkenheid van burgers in Nederland bij projecten op Curaçao beter te faciliteren heb ik het initiatief genomen om in Nederland de Stichting Hulp aan Curaçao op te laten richten. Doordat ik de lokale situatie op Curaçao goed ken en een groot netwerk van professionals en vrijwilligers heb en veel sociale en kerkelijke organisaties ken, ben ik in staat de geboden hulp vanuit Nederland te stroomlijnen, te monitoren en daarover terugkoppeling te geven naar het bestuur van de Stichting.