Slecht gebit is de bron van veel ellende

18 juli 2024

Beeldmerk Glimlach voor Curacao

Un smail pa Kòrsou | Een glimlach voor Curaçao

“Curaçao geeft licht dankzij de stralende gebitten van alle kinderen als de stroom weer eens uitvalt!” Met een schaterlach vertellen Denice, Zulaika en Alma wat hun droom is als het gaat om het project ‘Een glimlach voor Curaçao’ waarvoor zij zich belangeloos inzetten. Hun achtergronden lopen uiteen; een mondhygiënist, verpleegkundige en jurist. Wat ze delen, is de liefde voor Curaçao en het welzijn van alle kinderen. Eigenlijk zou ook Sabitrie aan het gesprek deelnemen maar zij is helaas verhinderd.

Een glimlach voor Curaçao is een project waarbij kinderen van Curaçao, variërend in leeftijd tussen 0-18 jaar, tijdens een projectdag een gratis tandheelkundige controle ondergaan. Voorafgaand aan deze controle, krijgen de kinderen en hun ouders voorlichting over de mondgezondheid. De noodzaak blijkt groot want veel kinderen hebben een carieus gebit en gaan gebukt onder pijn waardoor zij ’s avonds niet slapen en zich overdag niet kunnen concentreren. Voor mensen met een chronische ziekte vormt slechte mondhygiëne een extra risico op verergering van klachten of zelfs nieuwe aandoeningen. Een aantal professionals dat zich zorgen maakte over dit probleem zette het project op.

Smiles World

Toen Denice voorzitter was van de mondhygiënistenvereniging, werden verschillende organisaties benaderd om op Curaçao bijscholing te geven. De uitvoering van de bijscholing wordt thans verzorgd door Smiles World. Tijdens de lockdown in de Covid-19 periode, besloten Saskia en Lisette van Smiles World om verzorgingsmiddelen uit hun praktijk beschikbaar te stellen voor de klanten van de voedselbanken in hun dorp. Dit werd een succes en zij boden aan om dit ook op Curaçao te doen.. Al snel werd een flinke voorraad tandpasta en borstels getransporteerd naar Curaçao en kreeg het idee voor ‘Un smail pa Kòrsou’ vorm. Na een pilotdag bij Sambil bleek de behoefte enorm. “Er kwamen meer ouders met kinderen met pijn dan we aankonden, en we zagen dat 60% een slecht gebit had” aldus Denice.
We zagen de noodzaak en hebben geprobeerd om het ministerie van GMN erbij te betrekken maar dat lukte niet, het ministerie had hier geen geld voor beschikbaar. Wij hebben het toen zelf doorgezet en, dankzij de hulp van verschillende tandartsen, mondhygiënisten en heel veel vrijwilligers, helpen we nu al voor het derde jaar en voor de vijfde keer kinderen. We gaan de wijken in en sluiten aan bij bestaande wijkorganisaties”.

Groepsfoto vrijwilligers van Un Smail pa Korsou in maart 2023 bij Landhuis Santa Martha
Vrijwilligers tijdens een projectdag

Drijvende krachten achter het project

Tijd om kennis te maken met de mensen achter dit mooie project.

Zulaijka
Zulaijka
Denice
Denice
Alma
Alma
  • Zulaika is van oorsprong verpleegkundige en docent. Haar achtergrond als zorgprofessional, in combinatie met haar kennis en passie voor het onderwijs, maken dat ze zich altijd al veel bij het welzijn van kinderen betrokken voelde. “Met name tijdens Covid heb ik veel gezien van de problemen die spelen op het gebied van armoede. En in het verlengde daarvan met de slechte gezondheid waar veel kinderen mee te maken krijgen. Ik heb in die tijd ook actief voedselhulp verzorgd en geholpen met het uitdelen van hele basale zaken zoals tandenborstels voor het hele gezin”. Het meest schrijnend vindt zij misschien nog wel dat veel mensen zo weinig kennis hebben over hun eigen gezondheid en niet weten dat zij recht hebben op verzorging. Zulaika werd door Denice gevraagd aan te sluiten bij het project en is inmiddels een onmisbare schakel tussen de stichting, de wijken, kerken en scholen.
  • Denice, van huis uit mondhygiënist, is een sociale duizendpoot en heeft al aan talloze projecten belangeloos haar steentje bijgedragen op het eiland. “Iedereen roept ‘de kinderen gaan voor!’ maar in de praktijk is het om te janken hoe slecht we voor onze kinderen zorgen”. Als oud lid van ‘Rema Uni’ kwam ze veel in de scholen. Hierdoor zag ze de nijpende situatie waarin de scholen verkeerden, en samen met familie en vrienden richtte zij de stichting ‘Help de schoolkinderen van Curaçao’ op. Inmiddels haalde deze stichting al 130 containers met schoolmeubilair naar Curaçao. De link met de scholen weet Denice slim te benutten. “We kijken naar de wensenlijst van de schoolbesturen als het gaat om meubels, en tegelijkertijd vragen we ook ruimte om samen de voorlichting over mondhygiëne aan kinderen te organiseren. Het is een fijne samenwerking”.
  • Alma, jurist en directeur van een trustkantoor werd eveneens door Denice benaderd en is nu vicevoorzitter van de stichting. Als vrijwilliger bij onder andere de charitatieve ‘Stichting Samen Doen’ die een kringloop exploiteert, was zij al een actieve vrijwilliger. Het doel, aandacht voor mondhygiëne, gaat haar in het bijzonder aan het hart. Persoonlijk heeft ze van heel nabij meegemaakt welke medische problemen kunnen ontstaan door gebitsproblemen. “Zeker daarom is het belangrijk hier zo vroeg mogelijk aandacht voor te hebben bij kinderen. Ik ben ook heel dankbaar dat ik hierin iets mag betekenen. Er is zoveel vertrouwen, we leren er zelf ook veel van”. Voor Alma is het maken van verschil in het leven van mensen aan de basis belangrijk. “We zijn in staat fundamentele hulp te geven. Soms is leren vissen alleen niet voldoende”.

Logistieke uitdaging

Op de projectdagen gaat de stichting de wijk in om mensen te helpen en voorlichting te geven. Daar gaat een flinke organisatie aan vooraf. Op scholen moeten flyers worden uitgedeeld, vrijwilligers moeten worden opgetrommeld, de faciliteiten in de wijk moeten op orde zijn en dan is er nog een uitgebreid registratiesysteem. “Elke wijk kent haar eigen cultuur en netwerk, dus daar spelen wij op in”, aldus Zulaika. “Zo’n dag organiseren is veel werk maar het gebeurt met militaire precisie” vult Alma aan.
Het bereik groeit, en gelukkig ook de groep vrijwilligers. Iedereen helpt graag mee en de onderlinge sfeer is heel goed. Trots wordt vermeld dat via ‘Salú pa tur’, een stichting die zich richt op eerstelijnszorg van onverzekerde immigranten op het eiland, nu ook een groep van deze kinderen is geholpen. Denice: “Dat is toch geweldig!”

Voor mij was het een heel goed project want het heeft mij bewuster gemaakt om mijn kind te helpen haar tanden te verzorgen. Ik ben mij meer bewust geworden en kritisch voor wat betreft de zorg voor mijn tanden en die van mijn kind. Ik hoop dat meer mensen doneren want dit is een heel goed project!

Vader Raynell (47) met dochter Heera (5)

Duurzaam karakter

Als het aan de dames van de stichting ligt, blijft het niet bij alleen projectdagen. Een van de ambities is een eigen praktijkruimte waar kinderen naartoe gebracht kunnen worden. Momenteel worden alle bevindingen nauwkeurig geregistreerd en er is een onderzoek opgezet zodat analyses en aanbevelingen over de gesteldheid van de mondhygiëne op het eiland kan worden gepresenteerd in een rapport. Dit rapport kan worden aangeboden aan de overheid en de verzekeringen om hen inzicht te bieden in de problematiek. Natuurlijk met het doel hier opnieuw aandacht voor te vragen. Er moet een stevige basisstructuur komen zodat deze zorg voor alle kinderen wordt gewaarborgd.
Maar voordat het zover is, blijven ook op korte termijn financiële middelen nodig. Voor bijvoorbeeld computers en software voor de registratie, voorlichtingsmateriaal zoals folders en zendtijd in de lokale media. De hulp van donateurs via de Stichting Hulp aan Curaçao, blijft dan ook hard nodig.

Het gaat om onze toekomst, onze kinderen

De financiële uitdagingen zijn een continue bron van zorg. Soms betalen de vrijwilligers kleine zaken uit eigen zak en er wordt al ontzettend veel werk door hen verzet. Het gaat allemaal niet vanzelf en ze geven niet op, maar een steuntje in de rug blijft meer dan welkom. Dan kunnen zij blijven doen waar ze goed in zijn en kunnen in 2024 alweer de vijfde en zesde projectdag worden georganiseerd.